15 november 2024
Met de oplevering van woongebouw ROOT gaf het in Rotterdam gevestigde VORM afgelopen voorjaar een overtuigend visitekaartje af in het Eindhovense. “Dit project illustreert perfect waar wij als ontwikkelaar en bouwer voor staan,” opent teamleider Harold Clabbers. “VORM gaat voor een goede buurt voor iedereen; duurzaam, leefbaar en betaalbaar. Samen met de gemeente en bouwbedrijf Huybregts Relou hebben we een omgeving gerealiseerd waarin dat naadloos samengaat.”
VORM is een projectontwikkelaar en bouwer in één. Een familiebedrijf van meer dan 100 jaar oud, dat werkt aan mooie, uitdagende binnenstedelijke projecten in zowel woning- als utiliteitsbouw. VORM is vooral actief in de Randstad, maar richt haar pijlen ook op Brabant. “Omdat daar interessante groeipotentie voor ons ligt,” geeft Clabbers toe. “Maar eerst en vooral omdat we ook daar van maatschappelijke betekenis kunnen zijn. Zo zijn we ervan overtuigd dat we een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de complexe woon- en leefuitdagingen in de Brainport-regio. Kijk maar naar ROOT.”
Fraai landmark in Woensel Mensfort
In 2020 selecteerde gemeente Eindhoven ROOT (wortel; oorsprong) als winnend concept voor de locatie op de hoek van de Jan Heynslaan/Willem de Bruynstraat in de wijk Woensel Mensfort. Voor deze plek, waar vroeger de oude Nutsmavo stond, grenzend aan het groene hart van de wijk, ontwikkelde VORM een bijzonder, in het oog springend gebouw. Een complex met 56 koopwoningen, waarvan 45 appartementen in het middeldure segment en 11 maisonnettes vrije sector, naar een krachtig ontwerp van LEVS architecten. “Precies conform de wens van de gemeente,” vervolgt Clabbers. “Maar verder volledig door ons team ingevuld. Tenders waarbij alles al is vastgelegd en uitgekristalliseerd, zijn voor ons niet zo interessant. Wij gaan vooral voor ontwikkelingen waarbij we onze eigen visie en creativiteit kunnen inbrengen. Daar ligt onze toegevoegde waarde.”
Nieuwe uitdagingen, nieuwe wegen
Met een ongekende bouwopgave en een schrijnend tekort aan gekwalificeerd personeel, worden bouwers meer dan ooit uitgedaagd nieuwe oplossingen en concepten te onderzoeken. Zo richt VORM 2050, een van de productiebedrijven binnen de VORM holding, zich volledig op modulair, prefab, gestandaardiseerd bouwen. “20% goedkoper en 50% sneller; vandaar 2050. Nieuwe maatschappelijke uitdagingen – niet in de laatste plaats op het gebied van duurzaamheid – laten zich niet langer op traditionele manieren adresseren. En dus verkennen we voortdurend nieuwe wegen. Houtbouw bijvoorbeeld. We verdiepen ons in en hebben ervaring met uiteenlopende systemen. Van het demontabele houtskeletbouwsysteem Sustainer tot CLT (Cross Laminated Timber) en LVL (Laminated Veneer Lumber). Ook ROOT bestaat grotendeels uit hout.”
Hybride woongebouw
ROOT is in feite een hybride gebouw, met een casco in beton en staal en gevels van geïsoleerde houtskeletbouwelementen met houten gevelbekleding. De balkons en galerijen zijn uitgevoerd in een CLT-draagconstructie. Bijzonder duurzaam en circulair dus. Dat geldt evenzeer voor het groene sedumdak, dat tevens wordt gebruikt om water op te vangen, en voor het intensieve gebruik van hernieuwbare biobased materialen en toepassing van gebruikte, elders geoogste materialen. In de gevels geïntegreerde nestkasten voor vogels- en vleermuizen zijn uit oogpunt van natuurinclusiviteit vanzelfsprekend. En een uitgekiend installatieconcept met zonnepanelen en gesloten bodemwarmtewisselaars resulteert in spectaculaire energieprestaties (BENG-1).
Bestaand groen dicteert ontwerp
Ook de inrichting van de openbare ruimte maakte deel uit van de opdracht. In een uitloper van het bestaande Mensfortpark grenst het gebouw aan het groene hart van de buurt. De omgeving aan de buitenkant van ROOT wordt ingevuld en ingericht als openbaar park en vervolgens aan de gemeente (om niet) overgedragen. Aan de binnenkant van het gebouw wacht bewoners een aangename verblijfs- en ontmoetingsplek in de vorm van een royale, maar toch intieme binnentuin. Het bestaande groen op het voormalige schoolterrein bleef zoveel mogelijk behouden. Sterker nog, het ellipsvormige ontwerp van ROOT voegt zich organisch naar de groep volwassen bomen op deze plek.
Prettig samenwerken
Na een tender selecteerde VORM uiteindelijk Huybregts Relou om de realisatie van ROOT op zich te nemen. Clabbers: “Deels op basis van prijs en plan van aanpak. En het klikte van meet af aan. We hebben in het verleden al eens samengewerkt met CRA Vastgoed en ook al leverde dat niet direct een concreet project op, wel bleek dat we ook met dat VB-bedrijf heel prettig konden samenwerken. Dat is ook nu met Huybregts Relou het geval. De manier waarop we met elkaar optrekken en meedenken. De kwaliteit van het geleverde werk. De orde en het overzicht op de bouwplaats. En zeker ook de manier waarop Huybregts Relou voortvarend en klantgericht haar rol richting kopers heeft opgepakt in dit project met gescheiden koop-/aannemingsovereenkomst. Op dit moment werken we in project Merwehoofd in Papendrecht wederom samen met een VB-bedrijf, namelijk VB Bouw uit Breda. Ook dat verloopt heel prettig. Dik tevreden dus. Wat ons betreft hebben we in de VB-familie een prima samenwerkingspartner gevonden.”
Meer over Nieuwbouw ROOT Eindhoven
Bekijk de projectpagina en lees meer over de werkzaamheden en het project.