VB-Groep

Grootschalig renovatie en verduurzamings-project De Haren afgerond

4 juli 2024

Na zes jaar van intensieve inspanning en een uiterst prettige nauwe samenwerking met woningcorporatie Zayaz en haar bewoners, is het grootschalige renovatie- en verduurzamingsproject in de wijk De Haren in ’s-Hertogenbosch, nu dan echt klaar. Meer dan 350 woningen zijn door VB GO met een procesmatige aanpak verduurzaamd en gerenoveerd, tot grote tevredenheid van de bewoners.

Succesvolle puzzel

Het project startte zes jaar geleden met drie jaar van grondige voorbereiding, gevolgd door nog eens drie voor de uitvoering. Dit traject begon met het ophalen van woonwensen. Bewoners kregen zeer veel keuzevrijheid. Het uitvoeren van al deze individuele wensen zorgde voor een flinke puzzel die we mede door een gedegen voorbereiding en nauwe samenwerking met woningcorporatie Zayaz succesvol hebben gelegd. Mede dankzij de procesmatige aanpak van onze medewerkers binnen VB GO, die met hun verscheidenheid ook draagvlak, inspraak en communicatie realiseerden. Een aanpak die cruciaal bleek voor het succesvolle verloop van de renovatie.

Bekijk de video waarin bewoners hun ervaring delen

Ongekende keuzevrijheid voor bewoners

In De Haren kregen bewoners een ongekende mate van keuzevrijheid bij de renovatie van hun woningen. Naast verplichte werkzaamheden, konden zij kiezen uit verschillende verbeteropties, waaronder badkamers, keukens en toilet maar ook gevelvervanging in combinatie met dakisolatie en zonnepanelen. Door deze 'verduurzaming op maat' en het ontwikkelingen op de energiemarkt deden vrijwel alle bewoners mee aan de renovatie.

De feiten op een rij:

  • 312 woningen kregen nieuwe gevels en dakisolatie.
  • 282 woningen werden voorzien van zonnepanelen.
  • 186 woningen kregen een vernieuwde keuken.
  • 184 woningen werden voorzien van een nieuwe badkamer.
  • 252 woningen kregen een vernieuwd toilet.
  • Woningen gemiddeld van energielabel C naar A, A+.
Bij een renovatie als deze is vertrouwen tussen opdrachtgever, bouwer, partners en vooral de bewoners essentieel.
Jaime Christianen, Projectleider

Tevreden Bewoners: een score van 8,3

De tevredenheid onder de bewoners is hoog. Volgens een onderzoek uitgevoerd door Het Centrum van Woononderzoek scoorde de uitvoering van de werkzaamheden een 8,3. Bewoners waardeerden de snelheid en efficiëntie van de renovaties en de hoge mate van inspraak die ze hadden in de veranderingen aan hun woningen. In vijf à zes weken werd een woning compleet van binnen en buiten aangepakt. Door toepassing van prefab gevelelementen werd de overlast voor de bewoners tot een minimum beperkt. Daarnaast werd het goede contact met de bewoners zeer op prijs gesteld. We waren duidelijk aanwezig in de wijk, goed bereikbaar voor vragen en onvolkomenheden en handelden hiernaar. De bewoner stond echt centraal. 

Een voorbeeld voor verduurzaming 

Het groot onderhoud project De Haren is uitgelicht als hoogwaardig en succesvol verduurzamingsinitiatief in de campagne Klaar is Case.

Verduurzaming De Haren s’-Hertogenbosch

Voor woningcorporatie Zayaz verduurzaamden we meer dan 300 woningen, elk geheel op maat. Meer weten over het project?

Bekijk de projectpagina

VB GO

Met VB GO ondersteunen wij met name woningcorporaties in hun groot onderhoud, door te kiezen voor een procesmatige en programmatische aanpak.

Meer over VB GO