VB-Groep

Samenwerking resulteert in nieuwe biobased dakplaten

8 mei 2024

In de voortdurende zoektocht naar duurzame en circulaire oplossingen in de bouwsector hebben Huybregts Relou, Velux, Emergo en Meulendijks Dakwerken de handen ineengeslagen en samen prefab dakplaten ontwikkeld die volledig biobased zijn. Deze innovatieve oplossing is inmiddels toegepast bij een project van woningcorporatie Goed Wonen Gemert.

Duurzame en circulaire oplossing

De motivatie achter de samenwerking is duidelijk: de betrokken bedrijven streven naar voortdurende vooruitgang op het gebied van duurzame en circulaire bouwmaterialen. Het initiatief is ontstaan vanuit de noodzaak om meer biobased oplossingen te bieden in een tijd waarin deze schaars zijn. De biobased prefab dakplaten worden geproduceerd en gevuld met in eerste instantie lokaal geproduceerde strovezel en indien nodig kan dit ook nog met houtvezel.

Toepassing bij project van Goed Wonen Gemert

De dakplaten zijn inmiddels toegepast bij drie woningen. Na de bouwvakantie worden ze geplaatst bij meerdere woonblokken van Goed Wonen Gemert, een woningcorporatie die net als wij veel waarde hecht aan het toepassen van meer biobased en circulaire materialen. Dat maakt Goed Wonen Gemert een ideale samenwerkingspartner voor deze innovatie. 

Building Balance

Building Balance speelt een cruciale rol in dit initiatief. Als partners van dit landelijke transitieprogramma streven Huybregts Relou en Goed Wonen Gemert naar het opschalen van biobased bouwstoffen in de bouw- en renovatie. Deze samenwerking leidt tot tal van voordelen, waaronder een nieuw verdienmodel door de productie van biobased isolatiematerialen voor lokale boeren, een bijdrage aan stikstofreductie en CO₂-opslag in plaats van uitstoot, en de realisatie van goed geïsoleerde woningen met lagere energielasten voor de huurder. Mooi dat de eerste lokale oogst wordt gebruikt in deze nieuwe dakplaat. Een mooi voorbeeld dus van een nieuwe circulaire bouwstroom van land tot gerenoveerd pand, met meerdere winnaars!

VB GO

Met VB GO ondersteunen wij met name woningcorporaties in hun groot onderhoud, door te kiezen voor een procesmatige en programmatische aanpak.

Meer over VB GO