VB-Groep

Transformatie De Antonius Valkenswaard

Plaats Valkenswaard
Opdrachtgever CRA Vastgoed
Programma 18 appartementen
Bekijk alle gegevens

Bijzonder wonen in de Antonius, 18 unieke woningen

In 2019 heeft CRA Vastgoed de Antonius van Paduakerk aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard aangekocht. De transformatie van het kerkgebouw naar woonruimte is een bijzonder proces, zeker gezien de locatie en historische waarde van dit gebouw. Door beperkte aanpassingen aan de zijde van de Eindhovenseweg en de Carolusdreef in combinatie met het toevoegen van extra woonruimte aan de minder zichtbare zijde van de kerk ontstaat de ruimte voor de realisatie van 18 appartementen en lofts. De appartementen variëren in grootte van ca. 50 tot ruim 160 m². Huybregts Relou heeft de realisatie voor haar rekening genomen. Het project is eind november 2023 afgerond.

Monumentenstatus

De rooms-katholieke kerk is op 1 september 2015 aan 'de eredienst onttrokken' zoals dit heet in katholieke kringen. CRA Vastgoed werd vervolgens eigenaar van het gebouw dat intussen op de gemeentelijke Lijst Cultuurhistorisch Waardevolle Objecten staat. "Het is een beeldbepalend gebouw. De transformatie vindt plaats met respect voor de historie van de kerk, maar met het wooncomfort van nu", aldus projectontwikkelaar Yannick van Putte.

Het dak is vernieuwd. De gevels aan de kant van de Eindhovenseweg en de Carolusdreef zijn min of meer intact gebleven. Voor de noodzakelijke lichtinval moesten de prachtige glas-in-loodramen wel plaatsmaken voor andere ramen. Deze oude ramen zijn wel behouden gebleven voor de Antonius, maar zijn op andere plekken in de kerk terug gebracht. Zo zijn ook het wijwaterbakje en een aantal planchetten terug gebracht in het gebouw, en zijn zoveel mogelijk nisjes en steunberen in het zicht gebleven.

In overleg met het kerkbestuur is ook het kapelletje intact gebleven. Van Putte: "Het blijft dus een plek waar mensen een kaarsje kunnen aansteken." Ook het schip blijft gehandhaafd. "Wanneer je de Antonius binnenloopt, kom je in een centrale ruimte die over de gehele lengteas van het gebouw loopt. Het plafond is hier minstens vijftien meter hoog. Aan weerszijden van deze gang bevinden zich de appartementen."

Zonnepanelen

Vooral aan de zuidzijde van het gebouw heeft een behoorlijke ingreep plaatsgevonden. Die gevel is aan het zicht onttrokken en is er grotendeels uit. Hier zijn trapsgewijze nieuwbouwdelen ingepast in de bestaande structuur, verdeeld over vier lagen. Op de platte daken van de Antonius liggen zonnepanelen en verder zijn de woningen voorzien van individuele WKO-installaties.

Delftse School

De kerk is gebouwd in 1920-1921 in de stijl van de Delftse School, naar een ontwerp van de Eindhovense architect F.J. Wolters. De kerk kreeg geen toren: de klok kwam te hangen in een uitsparing in een van de steunberen.

Projectdetails

Plaats Valkenswaard
Opdrachtgever CRA Vastgoed
Programma 18 appartementen