VB-Groep

Karakter blijft intact bij transformatie kerk Valkenswaard

3 februari 2022

Het schip blijft gehandhaafd, evenals het kapelletje bij de entree, maar verder ondergaat de Antonius van Paduakerk in Valkenswaard binnenkort een grote metamorfose. De in onbruik geraakte kerk op de hoek van de Eindhovenseweg en de Carolusdreef krijgt een woonfunctie. In de Antonius, zoals het project heet, komen achttien appartementen en loftwoningen met vloeroppervlaktes tussen de 50 en 160 vierkante meter.

“Het karakter van de kerk blijft intact, dat was het uitgangspunt”, zegt projectontwikkelaar Yannick van Putte van CRA Vastgoed uit Eindhoven. Bijna alle woningen zijn intussen verkocht. Een van de toekomstige bewoners is misdienaar in deze kerk geweest, aldus Van Putte.

Margry I Arts Architecten uit Valkenswaard is verantwoordelijk voor het ontwerp van de transformatie, bouwbedrijf Huybregts Relou uit Son is aangetrokken als aannemer. Van Putte zegt dat in april kan worden gestart met de bouw. “De verwachting is dat de bouw een à anderhalf jaar in beslag zal nemen.”

Monumentenstatus

De rooms-katholieke kerk is op 1 september 2015 aan de eredienst onttrokken, zoals dat zo mooi heet in katholieke kringen. CRA Vastgoed werd in 2020 eigenaar van het gebouw dat intussen op de gemeentelijke Lijst Cultuurhistorisch Waardevolle Objecten staat. Het krijgt binnenkort een monumentenstatus, aldus Van Putte. “Het is een beeldbepalend gebouw. De transformatie vindt plaats met respect voor de historie van de kerk, maar met het wooncomfort van nu.”

Het dak wordt vernieuwd. De gevels aan de kant van de Eindhovenseweg en de Carolusdreef blijven min of meer intact. Voor de noodzakelijke lichtinval moeten de prachtige glas-in-loodramen plaatsmaken voor andere ramen. Deze oude ramen blijven wel behouden voor de Antonius, maar komen op een andere plek.

In overleg met het kerkbestuur blijft het kapelletje intact. Van Putte: “Het blijft dus een plek waar mensen een kaarsje kunnen aansteken.” Ook het schip blijft gehandhaafd. “Wanneer je straks de Antonius binnenloopt, kom je in een centrale ruimte die over de gehele lengte-as van het gebouw loopt. Het plafond is hier minstens vijftien meter hoog. Aan weerszijden van deze gang komen de appartementen.”

Zonnepanelen

Vooral aan de zuidzijde van het gebouw vindt een behoorlijke ingreep plaats, vervolgt Van Putte. “Die gevel is aan het zicht onttrokken en gaat er grotendeels uit. Hier worden trapsgewijze nieuwbouwdelen ingepast in de bestaande structuur, verdeeld over vier lagen.”

Op de platte daken van de Antonius komen zonnepanelen, verder worden de woningen voorzien van individuele WKO-installaties.

Delftse School

De kerk is gebouwd in 1920-1921 in de stijl van de Delftse School, naar een ontwerp van de Eindhovense architect F.J. Wolters. De kerk kreeg geen toren: de klok kwam te hangen in een uitsparing in een van de steunberen.

Artikel Cobouw.

Meer weten over De Antonius?

Op onze projectpagina vind je alle relevante informatie over dit project.

Bekijk projectpagina