VB-Groep

Uitbreiding en renovatie Van der Valk Hotel Wassenaar

Plaats Wassenaar
Opdrachtgever Van der Valk Hotels
Programma Verbouwing + uitbreiding 134 kamers

De Bijhorst wordt groter en duurzamer

Het Van der Valk Hotel Den Haag-Wassenaar, ook bekend als De Bijhorst, wordt flink uitgebreid en verduurzaamd. Het centraal gelegen hotel vormt het de ideale uitvalsbasis voor natuur, stad en cultuur. Het heeft een lange historie; Café De Bijhorst werd gebouwd in 1950 en groeide uit tot het hedendaagse hotel.

Verbouwing, renovatie en nieuwbouw

Het project bestaat uit drie onderdelen: de verbouwing van het bestaande hoofdgebouw waarbij de zalen, het restaurant en de bar geheel worden vernieuwd en een fitnessruimte verschijnt in de kelder, de renovatie van het bestaande kamerblok en de bouw van een nieuw gedeelte met 134 hotelkamers en een parkeerkelder. Hiermee wordt de capaciteit van het hotel behoorlijk uitgebreid.

Bijzonder dak

Het nieuwe gebouw is in zijn geheel opgetrokken uit in het werk gestorte wanden en kolommen, met breedplaatvloeren op de verdiepingsvloeren. Het kelderdek, waar een parkeerkelder komt, is van betonbalken. In de gevels worden twee soorten metselwerk toegepast: gedeeltelijk rood schoonmetselwerk en gedeeltelijk metselwerk in witte gerockte steen, dat gekeimd wordt. Er komen prefab betonnen balkons en aluminium kozijnen. Het dak van het gebouw wordt geheel in zink uitgevoerd. Hierbij komen details kijken die we niet dagelijks meemaken. Zo worden ook de dakkappelen geheel met zink omkleed en ook de prefab gootconstructie is heel bijzonder.

Om de uitstraling van de nieuwbouw terug te laten komen in de bestaande bouwdelen wordt het bestaande metselwerk van het hoofdgebouw gekeimd, en het bestaande kamerblok krijgt een compleet nieuwe gevel en ook een zinken dak. Op deze manier vormen de drie gedeelten één geheel.

BREEAM Outstanding

Duurzaamheid speelt een grote rol bij de verbouwing en uitbreiding. De nieuwbouw voldoet straks aan de eisen voor het BREEAM Outstanding certificaat, terwijl de bestaande delen volgens de BREEAM In-Use methodiek het predicaat Excellent krijgen. Dit houdt onder meer in dat het hotel geen gasaansluiting meer nodig heeft. Op zowel de nieuwbouw als het bestaande kamergebouw liggen zonnepanelen. Warmtepompen zorgen voor zowel warm water als voor de verwarming. Dit alles functioneert nu al, zodat onlangs met een korte ceremonie de gaskraan definitief kon worden dichtgedraaid. Bovendien komt er nog een biogas installatie, waarin keukenafval en overgebleven gerechten worden omgezet in bruikbare energie.

Vruchtbare samenwerking

Van der Valk en Huybregts Relou werken al jaren samen. Die samenwerking verloopt heel goed, waarbij we als één team werken. We coördineren hierbij ook het werk van de onderaannemers die onder verantwoordelijkheid van Van der Valk werken. Hierdoor kunnen we perfect inspelen op eventuele aanpassingen of aanvullende wensen vanuit de opdrachtgever.

Naar verwachting is het gehele project in het najaar van 2023 opgeleverd.