VB-Groep

Transformatie Schunck Heerlen

Plaats Heerlen
Opdrachtgever Stichting Schunck
Programma Renovatie en transformatie Schunck
Bekijk alle gegevens

Onze bijdrage aan de nalatenschap van bouwmeester Peutz

Het is een voorrecht als je als bouwer mag werken aan een ontwerp van een internationaal gelauwerd architect als Frits Peutz. Al helemaal als het gaat om een Rijksmonument, waarover niemand minder dan bouwheren Wiel Arets en Jo Coenen waken. Gemeente Heerlen was kennelijk zo te spreken over de manier waarop we eerder een ander werk uit Peutz’ nalatenschap behandelden (de transformatie van voormalig warenhuis Kneepkens naar het nieuwe Mijnmuseum), dat zij de verbouwing van het Glaspaleis opnieuw toevertrouwde aan Van Heur.

Het Glaspaleis werd in 1933 gebouwd als een voor die tijd hypermodern warenhuis, in opdracht van ondernemer Peter Schunck. Hij wilde een licht, uitnodigend winkelhuis waar de Heerlense mijnwerkersgezinnen hun kleding en huisraad konden kopen. Een overdekte markt, als het ware. Al gauw werd het 10 verdiepingen tellende winkelhuis Schunck vanwege haar hoogte en de enorme raampartijen in de volksmond het Glaspaleis genoemd.

Cultureel centrum van Heerlen

Latere bestemmingen van het pand weerspiegelen de ontwikkeling van Heerlen. Het statige en florerende warenhuis degradeert tot kantoorgebouw, huisvest vervolgens een supermarkt, winkeltjes en ateliers, om na een anti-kraak periode in ere en volle luister te worden hersteld als thuis van de multidisciplinaire culturele instelling Schunck. Zoals de website van Schunck het formuleert: symbool voor de stad die zich opnieuw aan het uitvinden was.

Glazen overkluizing patio

Schunck herbergt verschillende culturele functies: een museum voor moderne en hedendaagse kunst en architectuur, een openbare bibliotheek, een muziek– en een dansschool. Om de toegankelijkheid voor het publiek nog meer te vergroten, werd besloten om het museum uit te breiden met een kijkdepot. De gemeente nam hiervoor na de eerdere succesvolle samenwerking wederom Van Heur in de arm. Wiel Arets reikte ons een gedetailleerd ontwerp aan, met onder meer een glazen overkluizing van een patio. Deze open ruimte ligt aan een oplopende straat in het uitgaanscentrum en werd voorheen nogal eens gebruikt als ‘afvalbak’. De nieuwe glazen overkapping tussen het Glaspaleis en de muziekschool verbindt het nieuwe kijkdepot met het museum. Daarmee wordt de wat verloren en rommelige plek een prachtige presentatieruimte en een volwaardig onderdeel van het museum.

We zijn bijzonder trots dat we het Glaspaleis aan onze projectenportefeuille hebben mogen toevoegen.

Projectdetails

Plaats Heerlen
Opdrachtgever Stichting Schunck
Programma Renovatie en transformatie Schunck
Architect Jo Coenen Architects & Urbanists