VB-Groep

Nieuwbouw Clubgebouw voetbalvereniging DVO'20 Kelpen-Oler

Plaats Kelpen-Oler
Opdrachtgever Gemeente Leudal
Programma Sportcomplex voor DFO'20
Bekijk alle gegevens

Voetbalkantine en kleedruimtes

In de gemeente Leudal is onlangs een aantal voetbalclubs gefuseerd tot één club/vereniging. Wij kregen de opdracht om voor deze nieuwe club een prachtige accommodatie te bouwen. De nieuwe vereniging, DFO '20, heeft de beschikking over nieuwe voetbalvelden met een bijbehorende voetbalkantine en kleedruimtes. Nu staat hier een duurzame accommodatie met een optimale sportbeleving, middenin een open omgeving in de gemeente Leudal.

Duurzaam en circulair

Bij de materialisatie is bijzondere aandacht geschonken aan duurzame en circulaire materialen. De constructie van hout draagt bij aan de opslag van CO₂ en het gekozen gevelsysteem van gestapelde bakstenen is voor 100% herbruikbaar. De opbouw van de accommodatie bestaat uit massieve houten wanden, vloeren en dak. Dit zijn CNC gefreesde elementen die zo vanuit de fabriek in het werk worden opgezet. Binnen drie weken stond de gehele opbouw inclusief de binnenwanden. Het clubgebouw heeft een gebouwenpaspoort en is opgenomen in het Madaster (Kadaster voor materialen). Dit maakt het hergebruiken en terugwinnen van materialen bij sloop of demontage veel eenvoudiger. Hiermee is circulariteit voor de toekomst gewaarborgd.

Uitdagende ligging

De ligging bracht enkele ontwerpuitdagingen met zich mee. Het plangebied bevindt zich namelijk in het beekdal van het Wessemerven. Dat maakt bouwen onder maaiveld niet mogelijk. We kozen uiteindelijk voor een centrale positie voor het clubhuis op het terrein, met een groene buffer richting de dorpskern. De functionele ruimtes zoals kleedkamers en douches plaatsten we op maaiveldniveau, met daarbovenop de kantine. De kantine op de verdieping is overwegend transparant en biedt uitzicht over alle velden. Door de overstekken en de transparante gevel lopen binnen en buiten bijna naadloos in elkaar over. Zo wordt een optimale sportbeleving gecreëerd.

Clubgebouw DVO'20 genomineerd voor de Nationale Houtprijs 2023!

Het clubgebouw behoort tot de voorgeselecteerde projecten voor de Nationale Houtbouwprijs 2023.

Breng jouw stem uit!

Projectdetails

Plaats Kelpen-Oler
Opdrachtgever Gemeente Leudal
Programma Sportcomplex voor DFO'20
Architect Engelman Architecten BV