VB-Groep

Verduurzaming in ketensamenwerking Tilburg-West

21 december 2022

“Het ziet er allemaal perfect uit,” opent Jan. “Mijn woning is goed geïsoleerd en van het gas af en daarmee een stuk zuiniger en comfortabeler. Dus ja, ik ben dik tevreden. Over het resultaat én over de manier waarop er is gewerkt!” Met bewoner Jan Huiskes, die al 33 jaar zijn appartement aan de Azuurweg in Tilburg huurt, beschikken WonenBreburg en aannemer Huybregts Relou over een enthousiaste ambassadeur.

Het project Azuurweg-Purperstraat – groot onderhoud/verduurzaming van 72 appartementen in Tilburg-West – is een van de haltes die het treintje aandoet dat WonenBreburg samen met BAM Wonen en Huybregts Relou heeft opgetuigd. Meer dan 10 jaar geleden al besloot de woningbouwcorporatie de continuïteit van het grootonderhoud veilig te stellen door met deze twee vaste partners een doorlopende reeks werken te realiseren. “Beide partijen nemen een deel van ons bezit voor hun rekening,” licht Feicko Kooistra, projectleider groot onderhoud bij WonenBreburg, toe. “Het grote voordeel van deze intensieve, structurele samenwerking is dat we projecten tegen elkaar aan kunnen leggen; tijdens de uitvoering van het ene project zijn we al bezig met de voorbereiding van het volgende. Zo krijgen we een heel strakke doorloop. En onderweg leer je van en met elkaar, zodat je het proces steeds efficiënter en slimmer kunt inrichten.”

Isolatie en ventilatie

Momenteel neemt Huybregts Relou 72 appartementen, verdeeld over vier portieketage flats, onderhanden. De woningen uit 1966 waren oorspronkelijk vierkamerappartementen, maar vrijwel overal is een van de slaapkamers in de loop der tijd opgeofferd voor een grotere woonkamer. Ico Staneke, hoofduitvoerder bij Huybregts Relou: “We isoleren de gevels en de plafonds van de garages en bergingen op de begane grond. Het dak is eerder al ooit aangepakt en heeft voldoende isolatiewaarde. De woningen krijgen nieuwe kozijnen met HR+++ glas en winddruk-geregelde raamroosters. We brengen mechanische ventilatie aan, CO2-gestuurd dus energiezuinig. Toilet en badkamer worden vernieuwd en waar nodig ook de keuken.”

Van energielabel E naar A

De woningen gaan van energielabel E naar A. De belangrijkste verduurzamingsslag is het gasloos maken, licht Kooistra toe. “We halen de geiser en de gasaansluiting voor het kooktoestel uit de woning en installeren een inductiekooktoestel. Die krijgt iedereen van de corporatie, samen met een nieuwe set pannen. Voor verwarming en warm water brengen we de stadsverwarming, die al aanwezig was voor collectieve verwarming van de flats, de woning in. Iedere huurder krijgt een individuele afgifteset van Ennatuurlijk. Voor de elektriciteitsvoorziening worden zonnepanelen op het dak geplaatst. Elke woning heeft 6 panelen en een eigen omvormer; genoeg voor het gemiddelde verbruik.”

Bewoners snel overtuigd

De corporatie kan pas met een grootonderhoud/verduurzamingsproject beginnen, als tenminste 70% van de huurders daarmee instemt. “Om hen bij die keuze te helpen, richten we van tevoren een modelwoning in,” vervolgt Kooistra. “Daar ziet men wat er gaat gebeuren, hoe het eruit komt te zien en hoe het werkt. Ook rekenen we voor wat men gemiddeld aan energielasten gaat besparen. Verder betrekken we een klankbordgroep bij de voorbereidingen. Allemaal om zoveel mogelijk mensen te overtuigen.” Dat is aan de Azuurweg nogal eens gebeurd, mede door de enthousiaste betrokkenheid van Jan Huiskes, bewoner van het eerste uur. “Ik woon hier al 33 jaar en ken vrijwel iedereen in de buurt. Ik heb redelijk wat verstand van bouwen en renoveren, heb mijn eigen woning van boven tot onder opgeknapt en help buren regelmatig met klusjes in huis. Toen het bericht kwam dat de boel gerenoveerd zou worden, reageerden sommige bewoners in het begin wat sceptisch. Logisch, want je zit toch 4 weken in de rommel en kampeert min of meer in je eigen woning. Maar ik heb toen iedereen gezegd ‘lees nou eens goed de informatiebrochure van WonenBreburg’. Daar staat precies in wat er gaat gebeuren en heel eerlijk wat je aan overlast kunt verwachten. Maar ook wat het je straks oplevert: een betere woning, meer wooncomfort én een lagere energierekening!”

Professionele ondersteuning bewoners

Overlast is er en dat kun je maar beter eerlijk communiceren. Die communicatie aan en begeleiding van bewoners laat Huybregts Relou bij dit project over aan een professionele partij: Fiks Mens en Wonen. Kooistra: “Dat werkt uitstekend. Er is 32 uur in de week een bewonersondersteuner op het project aanwezig. Die heeft ook contact met ons eigen wijkteam, omdat we juist in situaties als deze een kijkje ‘achter de voordeur’ kunnen nemen en dat vinden we als corporatie erg belangrijk.”

Voorzieningen en compensatie

Eerlijke informatie. Persoonlijke begeleiding. En uiteraard de nodige voorzieningen om bij bewoners zoveel mogelijk pijn weg te nemen. Staneke: “Mensen kunnen tijdelijk hun badkamer, keuken en toilet niet gebruiken. Daarom zorgen wij voor een kookplaatje, een chemisch toilet en een kacheltje. We richten een rustwoning in waar men kan douchen, een wasje draaien of gewoon even kan bijkomen bij een kop koffie. Verder krijgen alle bewoners zo’n €1.000 overlastvergoeding van WonenBreburg. Plus nog eens een kleine €100 om bij het vervangen van de kozijnen de niet te vermijden schade aan muren te compenseren.”

Samen continu verbeteren

Het moge duidelijk zijn dat WonenBreburg bewonerstevredenheid hoog in het vaandel heeft staan. De ketensamenwerking tussen de corporatie en de uitvoerende partijen draagt daar absoluut aan bij, stelt Kooistra. “Hoe efficiënter het proces verloopt, hoe minder lang onze huurders in de rommel zitten. Bovendien houden we tijdens en na het project enquêtes onder de bewoners en de uitkomsten daarvan bespreken we met de ketenpartners. Zo kunnen we samen voortdurend verbeteren.”

Met dank aan opzichter Jan

De woning van Jan is inmiddels opgeleverd en hij is ermee in zijn nopjes. “Ik vind het echt top. Hoe alles is afgewerkt, de kwaliteit van de materialen en niet in de laatste plaats het vakmanschap van de mannen die het allemaal hebben gemaakt!” “Reken maar dat ‘onze opzichter’ dat allemaal goed in de gaten heeft gehouden,” besluit Staneke lachend. “Hartstikke fijn om zo iemand erbij te hebben. Voor ons, voor WonenBreburg én voor de bewoners in de buurt!”

Project Verduurzaming Staatsliedenbuurt Tilburg

Benieuwd hoe we te werk zijn gegaan in Tilburg? Voor WonenBreburg zijn inmiddels ruim 680 woningen verduurzaamd in de Staatsliedenbuurt.

Bekijk onze projectpagina

VB GO

Met VB GO ondersteunen wij met name woningcorporaties in hun groot onderhoud, door te kiezen voor een procesmatige en programmatische aanpak.

Meer over VB GO