5 januari 2021
Tijdens een renovatie kun je aanlopen tegen verschillende problemen. Hoe je er vervolgens mee omgaat kan vaak het verschil maken. Zo ook bij een renovatie die Huybregts Relou uitvoerde in Klundert. Voorman Frank van Gurp en uitvoerder Ico Staneke gingen er aan de slag, onder meer bij gezin Raduan uit Syrië. Vader en moeder spreken heel gebrekkig Nederlands. Toch bloeide er een mooie vriendschap tussen voorman Frank en vader Abdoela Raduan. "We communiceren met Google Translate", vertelt Van Gurp.
De voorman van Huybregts Relou vertelt levendig en enthousiast over zijn vriendschap. Zoals hij het zelf omschrijft zit hij "onder de plakplaatjes", zit bij een motorclub en heeft een baard. Onder zijn stoere voorkomen gaat een sterk gevoel voor betrokkenheid en rechtvaardigheid schuil. Van Gurp komt de recent gerenoveerde woning van de familie Raduan vrolijk binnengelopen en begroet vader Abdoela, dochter Yana (8) en zoon Hekmat (18) alsof hij hen al jaren kent. Voor hem wordt een kopje Arabische koffie ingeschonken en worden koekjes neergezet. "Dit ging tijdens de renovatie net zo", vertelt Van Gurp. "We konden hier elke dag eten. Of we het wilden of niet, de tafel stond vol met eten voor ons." Zoon Hekmat vult hem aan: "Dat vinden wij normaal. Zij werken hier de hele dag hard om onze woning en die van van onze buren te vernieuwen. Het is belangrijk dat ze de tijd nemen om ook goed te eten tussen het harde werken door. Ze hoeven niet te vragen om eten, als je hard werkt en al helemaal als je hard werkt aan ons huis zorgen we goed voor je. Dat hoort ook een beetje bij de Arabische cultuur."
Veel geleerd over de Arabische cultuur"Ik ben flink gegroeid tijdens de renovatie", grapt Van Gurp. "Er stond een keer een hele tafel vol met eten alleen voor mij. Olijven, eieren, van alles, het was een heel diner. Ik heb hier dus ook heel wat geleerd over de Arabische cultuur en versta nu ook enkele woordjes Arabisch. Ik begrijp dat Nederlands een ontzettend moeilijke taal is om te leren, dat gaat niet zomaar. Abdoela en ik communiceren via de telefoon, hij doet ook moeite om met mij te praten, dat vind ik al een heel mooi gebaar." De Arabische koffie en koekjes staan altijd klaar in huize Raduan.
TaalbarrièreWaar kinderen Hekmat en Yana ondertussen een aardig woordje Nederlands spreken, hebben hun ouders daar meer moeite mee. Wanneer Hekmat niet in de buurt was om te vertalen, werd moderne technologie ingezet om toch te praten over de renovatie. Later werd er ook gepraat over Amerikaanse auto's, motoren, en werden plannen gesmeed om een koffiehuis te maken met bouwmaterialen die overbleven. De app Google Translate vertaalt - terwijl je praat - Nederlands naar Arabisch en andersom. Op die manier werd communiceren een stuk makkelijker en zo ontstond een vriendschap tussen de twee mannen.
Van Gurp: "Deze familie heeft zoveel meegemaakt in Syrië. Zo zijn ze hun oudste zoon kwijtgeraakt door de oorlog. Vreselijk wat ze hebben doorstaan. Ik ben kortgeleden ook dierbaren verloren, dus op dat vlak hadden we meteen goede gesprekken. We begrepen elkaar daarin. Ik denk dat daar de band is ontstaan", vertelt de voorman met Brabantse tongval. Raduan pinkt een traan weg terwijl Van Gurp vertelt over het begin van de vriendschap en wat de familie in Syrië heeft meegemaakt. "Dit zijn woorden die mijn vader wel begrijpt natuurlijk", legt zoon Hekmat uit.
Van Gurps caféRaduan had een kippenhok gemaakt in de tuin. Vervolgens begon hij aan een koffiehuis. Hij had alleen helemaal geen materiaal, geen hout of ramen. "Ik ben hem gaan helpen", vertelt Van Gurp trots. "Wij hadden materiaal over van de renovatie dat anders de container ingaat, dus dat heb ik aan hem gegeven. Daarbij stond hij te zagen met een botte zaag en te boren met een boormachine die nodig aan vervanging toe was. Ik heb een garage vol met gereedschap thuis. Wat ik dubbel had heb ik Raduan gegeven. Hij was er heel blij mee en kon weer klussen. Andersom had hij weer een wasrekje over wat ik kon gebruiken. Maar al geeft hij niks terug, dat is ook goed. Ik help hem graag verder vooruit." Op het koffiehuis hangt nu een bord met Van Gurps naam met daarnaast een kop en schotel afgebeeld. "Toen de renovatie op zijn eind liep, heeft het gezin dat bordje opgehangen. Als een soort dankjewel naar Frank toe", vertelt uitvoerder Ico Staneke. Van Gurp: "Ik vind het erg mooi. Het is bijna Van Gurps café, maar dan met Arabische koffie."
Niet oordelenRaduan: "Toen de renovatie op het punt stond te beginnen zag ik Frank lopen. Hij had een baard en tatoeages. Hij zag eruit als iemand met wie ik wel over mijn passie voor Amerikaanse auto's kon praten. Ik ben toen op hem afgestapt en heb geprobeerd contact te leggen. Ik vond het heel fijn dat we via Google Translate toch konden communiceren, lang niet iedereen vindt dat oké. Veel mensen willen er niet aan meewerken om via een telefoon contact te hebben." Van Gurp: "ik vond het juist wel leuk. Het maakt mij niet uit op wat voor manier we communiceren."
Staneke vult ze aan: "Dat is wel typerend voor Frank, ook bij de woningbouw. Waar anderen niet binnenkomen, komt hij vaak wel binnen. Hij oordeelt niet over mensen en is altijd vriendelijk. Laat hem maar even buurten en het komt goed. Frank heeft de gave om zich te binden aan mensen en sluit makkelijk vriendschappen. Dat heeft al vaker dan eens het verschil gemaakt tijdens een project."
MuizenDe band tussen het gezin en de buurt is ook verbeterd sinds de renovatie. Het gezin had het idee eerder niet helemaal geaccepteerd te worden in de wijk. Staneke en Van Gurp: "Wij hebben de buurt verteld dat het een hartstikke fijn gezin is. Nu komt Abdoela vaak bij buurman Willem. Eerst wilde Abdoela zijn kippen bijna weer gaan opruimen doordat de buurvrouw ging klagen over muizen. Zij dacht dat dit door de kippen kwam, maar er lopen hier overal sloten en er wordt vaak brood op straat gegooid, waar die muizen op afkomen. Dus ik heb een stokje gestoken voor het opruimen van die kippen, ze blijven gewoon. We gaan Abdoela z'n hobby niet laten afpakken." De twee zien elkaar ook na de renovatie nog. Van Gurp: "We zien elkaar niet elke dag, maar als ik hier ben is het altijd gezellig. Als iedereen zo was, zou de wereld er een stuk mooier uitzien", vertelt Van Gurp. "Ik ben weleens langsgekomen op mijn chopper, dat vond hij mooi. Als ik in de buurt ben, kom ik op de koffie. Ik ga hem binnenkort ook verrassen. Dan kom ik met een paar jongens van de motorclub langs met de motor. Ik weet zeker dat hij dat leuk vindt. Het zijn allemaal goeie gasten, ze zien er gevaarlijk uit, maar dat zijn ze absoluut niet", lacht Van Gurp.
Project ZevenbergenWoningcorporatie Woonkwartier gaat aan de slag met het groot onderhoud en het aanbrengen van energiebesparende maatregelen in al haar kernen. In een tijdsbestek van tien jaar worden door 7 aannemers in totaal 4.500 woningen flink aangepakt. Per jaar worden zo'n 600 woningen gerenoveerd en energiezuiniger gemaakt. In Klundert voert Huybregts Relou de werkzaamheden per woning en binnen een kort tijdsbestek uit. Op die manier wordt de overlast beperkt.
Tijdens de warme opname stelt Huybregts Relou de exacte werkzaamheden per woning vast. Bijvoorbeeld of de badkamer, keuken en/of toilet aan vervanging toe zijn. Verder wordt beoordeeld hoe een woning het beste energiezuiniger gemaakt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van het dak en de gevels. Ook isolerend HR++ glas, nieuwe installaties en ventilatiesystemen dragen bij aan het terugdringen van het energieverbruik.
Meer comfort en lagere lastenZowel huurders als Woonkwartier vinden energiebesparing in de woning belangrijk. Door energiebesparende maatregelen gaat immers de energierekening omlaag. Bovendien is het in een goed geïsoleerd huis fijner wonen. Woonkwartier wil daarom de energieprestaties van haar woningen de komende jaren flink verbeteren.
Meer weten over project Zevenbergen?
Op onze projectpagina vind je alle relevante informatie over dit project.