VB-Groep

Nieuwbouwproject ROOT: een 'Colosseum' in Woensel

21 februari 2024

Is dit de nieuwe toeristische attractie van Eindhoven? In stadsdeel Woensel-Zuid is een flatgebouw verrezen in haast Romeinse stijl. Zo'n twintig bomen eromheen konden blijven staan.

Door Inti Alexander Ibanez Matus, Bron: ED.nl

Aan de buitenkant lopen drie galerijen in één ronde om het gebouw. De balken van larikshout zijn speciaal afgebogen in een fabriek in Oostenrijk. Het resultaat: "Een ellipsvormig gebouw zoals het Colosseum in Rome", zegt projectleider Rob Toll van bouwbedrijf Huybregts Relou.

Na anderhalf jaar bouwen zit nieuwbouwproject ROOT, op de kop van de Jan Heynslaan, in de afrondende fase. ROOT verwijst naar ‘de oorsprong’. Alle 56 appartementen in het hoefijzervormig gebouw zijn inmiddels verkocht. 'Midden in de stad en toch in het groen', aldus directeur Sander van Doorn van Huybregts Relou. Hij verwijst naar de locatie van het wooncomplex: in een park in de wijk Mensfort.

Toekomstige bewoners enthousiast

'Toen ik naar het plaatje keek, was ik verkocht', vertelt Wilma Richter uit Eindhoven tijdens een van de kijkdagen. Binnenkort krijgen zij en haar partner de sleutel van een appartement met twee slaapkamers. Koopprijs: zo'n 3,5 ton. Richters vroegere buurvrouw gaat ook in het complex wonen. Zij krijgt op de derde verdieping een maisonnette met twee bouwlagen. Koopprijs: zo'n 6 ton.

Maar voor dat geld heb je ook wat. Zoals een gezamenlijke binnentuin met daarin nog meer bomen. Daarnaast: zonnepanelen én een warmtewisselaar die zowel koude als warme lucht uit de grond haalt. Ondergronds bevindt zich ook een parkeergarage en een fietsenstalling. Buslijn 2 brengt je binnen in vijf minuten naar Eindhoven Centraal. De bushalte is om de hoek.

'Elke keer als ik er langs fiets word ik heel erg blij', aldus toekomstige bewoonster Julma Braat over het markante gebouw dat ontworpen is door architectenbureau LEVS. Maar een Colosseum? Dat gevoel heeft ze er niet bij. 'Het is meer de vorm van een hoefijzer', vindt Braat. De houten buitenkant ('indrukwekkend') geeft het gebouw volgens haar een duurzame uitstraling. In de gevels zitten zelfs vogelnestkastjes.

'Dit concept kun je overal toepassen', glimlacht Van Doorn in verwijzing naar de grote vraag naar duurzame woningen. Momenteel bouwt Huybregts Relou in Eindhoven ook mee aan hoogbouwproject De Caai en later het Emmasingelkwadrant en de herontwikkeling van schoolgebouw De Laak.

Nieuwbouw ROOT Eindhoven

Meer weten over dit bijzondere appartementencomplex?

Bekijk projectpagina