VB-Groep

Koningin Máxima bezoekt Kloostervelden

29 juni 2023

Op woensdag 28 juni heeft Koningin Máxima een bezoek gebracht aan de inclusieve woonwijk Kloostervelden in Sterksel, waar wij onder andere 8 zorgcomplexen en bijna 200 woningen heeft gerealiseerd en het monumentale klooster geheel renoveerde. Het bezoek was onderdeel van een werkbezoek aan de gemeente Heeze-Leende. Woonwijk Kloostervelden is in de afgelopen tien jaar gerealiseerd op het voormalige instellingsterrein Providentia van Stichting Kempenhaeghe. Koningin Máxima werd ontvangen door de burgemeester van de gemeente Heeze-Leende Paul Verhoeven en Anouk Vermeer, bestuursvoorzitter van Kempenhaeghe.

Alle partijen kijken terug op een geslaagd bezoek. Anouk Vermeer: “We zijn de Koningin heel dankbaar voor haar bezoek. We hebben haar mogen laten zien hoe het omvormen van een instellingsterrein naar een bijzonder gewone woonwijk is gelukt. Het was een feestelijk moment en de kroon op ons werk op de inspanningen die we de afgelopen 14 jaar samen met heel veel medewerkers, gemeente Heeze-Leende en andere partijen hebben verricht.”

Maxima brengt bezoek aan Kloostervelden
Maxima brengt bezoek aan Kloostervelden

Inclusieve woonwijk Kloostervelden

Koningin Máxima ontmoette in Kloostervelden (zorg)cliënten en ‘nieuwe’ buren en ging in gesprek over het wonen en leven in een open en inclusieve woonwijk. Op het voormalige instellingsterrein voor langdurige woonzorg werkten Stichting Kempenhaeghe, de gemeente Heeze-Leende en ontwikkelaar CRA Vastgoed samen aan dit proces van omgekeerde integratie. Resultaat is een woonwijk waarin mensen met en zonder zorgvraag samen wonen, leven en werken. Een omgeving waar het beleven van levendigheid en het bevorderen van laagdrempelig ontmoeten tussen zorgcliënten en ‘nieuwe’ bewoners centraal staat. Anno 2023 wonen, leven en ontspannen hier al meer dan 170 zorgcliënten en 207 gezinnen en bezoeken dagelijks vele passanten uit de regio de omgeving.

De totale gebiedsontwikkeling, behelsde naast renovatie van het historische klooster, realisatie van 8 zorgcomplexen en zo’n 200 marktwoningen. Van die 200 woningen is 25% sociale woningbouw voor starters en alleenstaanden; de resterende 75% bestaat uit rijwoningen, tweekappers, levensloopbestendige woningen voor senioren, vrijstaande woningen en vrije kavels. Ze zijn voor het merendeel gerealiseerd door Huybregts Relou. Ook de renovatie van het monumentale klooster en de zorgwoningen zijn door Huybregts Relou gerealiseerd. In mei van dit jaar is deze spraakmakende gebiedsontwikkeling na tien jaar afgerond.

Laagdrempelig ontmoeten bevorderen

Aan het einde van het werkbezoek maakte de Koningin onder grote belangstelling een korte wandeling door de woonwijk om te zien en ervaren hoe contactmomenten tussen buurtbewoners worden gefaciliteerd en aangemoedigd. Een van de voorbeelden was het samen door cliënten en bewoners/vrijwilligers vilten van wol van het Kempisch Heideschaap op de boerderij van Kloostervelden.

Meer over Kloostervelden

In samenwerking met CRA Vastgoed hebben we verschillende projecten gerealiseerd in de woonwijk Kloostervelden. Meer weten over de bouw?

Bekijk de projectpagina