VB-Groep

Circulariteit in groot onderhoud met hergebruikt isolatieglas

27 juli 2023

Woningcorporatie Goed Wonen Gemert en Huybregts Relou werken al jaren nauw samen om het woningbestand van de woningcorporatie – in totaal ongeveer 3.000 woningen – te verduurzamen. Op woensdag 26 juli hadden we een innovatieve primeur binnen het omvangrijke project: we hebben voor het eerst een woning voorzien van nieuw isolatieglas waarbij gebruik is gemaakt van 50% hergebruikt glas.

Goed Wonen Gemert heeft een grote duurzaamheidsambitie. Daarom besloot de corporatie een aantal jaren geleden haar woningbezit gefaseerd te verduurzamen. In 2018 startte onze samenwerking, met de intentie om ongeveer 40 woningen per jaar te renoveren in Gemert en de omliggende kerkdorpen. Het groot onderhoud wordt gedaan via ons concept VB GO, een procesmatige aanpak die op maat wordt afgestemd met de opdrachtgever. Uitgangspunt van Goed Wonen Gemert is dat de woningen gasloos en nul-op-de-meter (NOM) worden. Inmiddels zijn 7 fases uitgevoerd binnen het project.

Samenwerking in vervolgprojecten

We zijn bij één woning in de Potgieterstraat in Gemert een proef gestart met circulair isolatieglas. De leerpunten in dit traject kunnen we toepassen bij vervolgprojecten. Het gebruikte glas is verkregen uit andere projecten en door producent Glasindustrie Ben Evers bewerkt en klaargemaakt voor hergebruik. Het isolatieglas is geplaatst door schilderbedrijf Van de Looy. Huybregts Relou werkt nauw samen met beide bedrijven. Gezamenlijk worden momenteel de voorbereidingen getroffen voor meerdere aanstaande projecten.

Het hergebruikte glas is een opwaardering naar HR++ niveau. En ook de beglazing die uit de woning aan de Potgieterstraat gehaald is, bewaren we om bij andere woningen te kunnen hergebruiken. Hiermee dragen we verder bij aan de circulariteit van bouwmaterialen.

Besparing door circulaire aanpak

Volantis begeleidt deze circulaire aanpak en heeft berekend dat voor deze eerste woning meer dan 172 kilogram materiaal is bespaard. Daarmee wordt 191 kilogram CO2 bespaard en voldoen we reeds aan de doelstelling van de Nederlandse overheid om vanaf 2030 minimaal 50% van de gebruikte materialen te laten bestaan uit niet-primaire grondstoffen.

Bij een geslaagde proef zet Huybregts Relou samen met Goed Wonen Gemert verder in op het gebruik van hergebruikt isolatieglas en via dit initiatief helpen we de Gemertse lokale gemeenschap verder te verduurzamen.

Groot onderhoud in Gemert

Voor woningcorporatie Goed Wonen Gemert verduurzamen wij jaarlijks woningen. Het succes van een project is niet alleen afhankelijk van wat er in de woning gebeurt, maar evenzeer van hoe dat gebeurt. Lees er meer over op onze projectpagina.

Bekijk project

VB GO

Met VB GO ondersteunen wij met name woningcorporaties in hun groot onderhoud, door te kiezen voor een procesmatige en programmatische aanpak.

Meer over VB GO