VB-Groep

Verbouwing Huize Padua Boekel

Plaats Boekel
Opdrachtgever GGZ Oost-Brabant
Programma Monumentale verbouwing

Verbouwen en energetisch verbeteren

Huize Padua is een buurtschap in de gemeente Boekel, die is vernoemd naar de gelijknamige psychiatrische instelling die eigendom is van de GGZ Oost-Brabant. De instelling biedt onderdak aan ongeveer 500 personen. Het hoofdgebouw van de inrichting stamt uit 1923 en heeft een monumentale ingang met daarboven een beeld van Antonius van Padua. Ten noorden hiervan bevindt zich de kapel die tegenwoordig niet meer als zodanig in gebruik is maar uit woningen bestaat. Naast enkele oudere gebouwen van de inrichting zijn er ook moderne paviljoens te vinden.

Huize Padua opgeleverd

Momenteel verandert Huize Padua naar een levendig landgoed. Een plek met ruimte voor wonen, (samen)werken, leren, zorg én interactie tussen buurtgenoten. Dat gebeurt in verschillende fases. Huybregts Relou heeft onlangs een eerste stuk opgeleverd: de verbouwing van het monumentale hoofd- / entreegebouw van Huize Padua. De begane grond is verbouwd tot 18 zorgappartementen en een algemene ruimte voor multifunctioneel gebruik.

Er zijn diverse energetische verbeteringen doorgevoerd. Waaronder een warmtepompinstallatie op het dak waarmee de begane grond gasloos wordt verwarmd en het plaatsen van HR++ glas.

De verbouwing van het monumentale pand is in een bouwteam met elkaar uitgewerkt. Tijdens de verbouwing bleef de bovenverdieping in gebruik. Samen met de GGZ is veelvuldig afgestemd over de maatregelen om hinder voor bewoners zoveel mogelijk te beperken. Er is onder andere gewerkt met aangepaste werktijden om bewoners in de ochtend niet te vroeg te storen.

In nauwe samenwerking met veel zorg, aandacht en maximale flexibiliteit van het uitvoeringsteam is naar volle tevredenheid van de opdrachtgever de bouw gerealiseerd.