VB-Groep

Renovatie Egelantiersgracht Amsterdam

Plaats Amsterdam
Opdrachtgever Particulier
Programma Renovatie grachtenpand
Bekijk alle gegevens

Grote verbouwing monumentaal grachtenpand

Van Miltenburg Bouw & Onderhoud heeft een grote verbouwing van een monumentaal grachtenpand aan de Egelantiersgracht in Amsterdam gerealiseerd. Het project kwam tot stand via een succesvolle samenwerking met architect Maxim Winkelaar en bouwmanager Jürgen van Denderen.

Dit grachtenpand in de Jordaan is in der loop der eeuwen meerdere keren grondig verbouwd, maar bevat nog restanten uit de zeventiende eeuw, zoals de gaaf bewaarde balklagen met sleutelstukken en de open haard. Het huis heeft een typisch Amsterdamse plattegrond; bestaande uit een voorhuis met binnenplaatsje en achterhuis.

In de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw is de woning al diverse keren aangepast, waarbij op elke verdieping een klein appartement was gebouwd. De hele woning is nu grondig gerenoveerd tot één groot woonhuis.

Het souterrain is meer dan een meter uitgediept om meer bruikbare ruimten te krijgen. Zowel het voor- als het achterhuis kregen daarbij een nieuwe fundering. De nieuwe palen zijn tot 12 meter diep de grond in geslagen; er werd een betonnen bak gestort om het grondwater tegen te houden.

In het souterrain bevindt zich aan de straatzijde een berging. Verder zijn een tv-kamer, toilet en bijkeuken gerealiseerd. Om de ruimte optimaal te benutten, is in het zogenoemde lichthof een daklicht geplaatst. De zo transparant mogelijk uitvoering van dit dak dient als een knipoog naar het verleden.

Recent is opnieuw voor deze opdrachtgever gewerkt in hetzelfde pand, om waterschade te herstellen.

Projectdetails

Plaats Amsterdam
Opdrachtgever Particulier
Programma Renovatie grachtenpand
Architect Maxim Winkelaar
Bouwmanagement Van Denderen