VB-Groep

Nieuwbouw zorgwoningen Dichterbij Horst

Plaats Horst
Opdrachtgever Dichterbij
Programma Passiefhuis-concept 102 appartementen
Bekijk alle gegevens

Eerste passiefhuisconcept voor de zorg op deze schaal én voor doelgroep

Op het voormalige Mikado-terrein in Horst bouwt Dichterbij een nieuwe woon- en leefomgeving voor zo’n 100 van haar cliënten. De zorginstelling ontwikkelt het project in eigen beheer en koos uiteindelijk Smeets Bouw om in het bouwteam zitting te nemen. “Smeets Bouw bleek het beste te begrijpen waar het ons om gaat,” licht vastgoedregisseur Bob Soberjé van Dichterbij toe. “Een omgeving waar onze bewoners fijn kunnen wonen en onze medewerkers prettig en efficiënt kunnen werken. Alles wat er wordt gebouwd, moet dat ondersteunen.”

Zorgvisies veranderen. Hoewel de bestaande huisvesting – groepswoningen met kleine slaapkamers en een gemeenschappelijke woonkamer – nog niet echt was gedateerd, besloot Dichterbij toch tot sloop/nieuwbouw. Soberjé: “Net als jij en ik willen onze bewoners zeggenschap over hun eigen leven. En dus ook privacy en een eigen plek waar ze zich kunnen terugtrekken en bezoek ontvangen. In de nieuwbouw kan dat. Daar kunnen we de zorg ook beter, efficiënter, met minder personeel organiseren. Dat moet ook wel, want ook in deze regio nemen de personele uitdagingen toe.”

Flexibel dus toekomstgereed

Een deel van het bestaande vastgoed (13 groepswoningen en een hoofdgebouw) is al gesloopt om plaats te maken voor twee grote gebouwen. In de plint van het eerste, L-vormige gebouw komt ruimte voor verschillende activiteiten, uiteenlopend van kaarten en muziek maken tot voetbal kijken en gewoon wat kletsen. Net wat bewoners en begeleiding leuk vinden. Boven op die plint komen twee verdiepingen met woningen. Het tweede gebouw, in U-vorm, bestaat uit drie lagen met appartementen. Alle woningen hebben een eigen badkamer en een grote woon-slaapkamer. Brede gangen in beide gebouwen nodigen uit tot ontmoeting. Soberjé: “Alles is ruim opgezet, zodat we elke bewoner passende en fijne woonruimte kunnen bieden, ongeacht de zorgvraag. Vandaag én morgen.”

Voor elke bewoner een ruime, fijne woning. Ongeacht de zorgvraag.
Bob Soberjé, Vastgoedregisseur

Eerste zorgpassiefhuis

De rol van Smeets Bouw reikt verder dan enkel uitvoering en regie. We adviseren en denken mee in het bouwteam en hebben zo gezamenlijk het globale schetsontwerp van Dichterbij uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Inclusief het installatietechnische en energetische ontwerp. De nieuwe huisvesting van Dichterbij wordt een van de eerste zorggebouwen in ons land op basis van een Passiefhuis-concept. Extreem goed geïsoleerd en zo gepositioneerd dat er maar heel beperkt hoeft te worden gekoeld en verwarmd.

Betrokken bij hun nieuwe thuis

Als je bouwt voor de zorg – en zeker voor cliënten als die van Dichterbij – is het belangrijk dat je bewoners en personeel daar zoveel mogelijk bij betrekt. Per slot van rekening gaan zij hier straks wonen en werken. Een feestelijke start, meedoen met een sloopdag, een rolstoeltoegankelijke uitkijkplateau over de bouwplaats en een VR-rondleiding door de toekomstige omgeving, maakt dat iedereen zich hier straks snel thuis voelt. En daar gaat het uiteindelijk om!

Bijzondere zorgplattegrond met brede gangzones

In het plan is gekozen voor een bijzonder plattegrondprincipe voor de woongebouwen, met brede gangzones waardoor de gangen leefkwaliteit krijgen en een verlengde worden van de woonkamers. Door de woonkamers een centrale plek in de plattegrond te geven worden de zichtlijnen kort en kan ook de personele bezetting efficiënt worden ingevuld.

Torentjes en flexibele appartementen

Een bijzonder element in het plan zijn de ‘torentjes’. Waar wonen op de verdieping normaliter als nadeel wordt gezien door veel bewoners, maken de ‘uitkijktorens’ dat juist tot een unieke kwaliteit die op deze plek in het park goed tot zijn recht komt. De torentjes kennen teven een dubbelgebruik als vluchttrap.

Lokaal en landschappelijk ingebed

Het materialenpalet bestaat uit een combinatie van lokale (met mergel bewerkte) baksteen en stucwerk. Deze 2 materialen maken het verschil tussen de programma-onderdelen duidelijk. Zo is het metselwerk ingezet om de algemene functies in het hoofdgebouw samen te brengen. Baksteen is daarnaast als accent toegepast bij het tweede woongebouw waar het een plint vormt die het gebouw laat landen in het park. Ter plaatse van het woonprogramma wordt stucwerk toegepast in 2 kleurvariaties. Hierbij worden de raamkaders verbijzonderd met accentkleuren en zijn de hoeken verzacht en afgerond. In de stucwerkgevels zijn andere elementen zoals nestkasten en zonwering bouwkundig geïntegreerd.

De droom van Dichterbij

In Horst wordt een plek gecreëerd waar iedereen het beste uit zichzelf haalt. Lees meer op de projectpagina van Dichterbij.

Bezoek website Dichterbij

Projectdetails

Plaats Horst
Opdrachtgever Dichterbij
Programma Passiefhuis-concept 102 appartementen
Architect Studio Komma
Brandbeveiliging Sign Security Systems
Constructeur Van de Laar
Installatie adviseur Volantis