VB-Groep

Groot onderhoud Bloemenwijk Almkerk

Plaats Almkerk
Opdrachtgever Land van Altena
Programma Onderhoud en verduurzaming 45 woningen

Onderhoud en energetische verbeteringen aan 45 woningen

In opdracht van Woonstichting Land van Altena voert VB Bouw groot onderhoud uit in de Bloemenwijk in Almkerk. Hiernaast worden alle woningen verduurzaamd naar minimaal energielabel A.

Langdurige samenwerking

Het gaat om woningen aan de Magnolialaan, Prunuslaan en Meidoornlaan, en het project wordt uitgevoerd via het concept VB GO: een procesmatige en bewonersgerichte aanpak waarbij verduurzaming wordt gecombineerd met groot onderhoud. In samenwerking met Huybregts Relou (net als VB Bouw onderdeel van VB Groep) is een specifiek projectplan opgesteld dat afgestemd is op de mogelijkheden van de woningen, input vanuit bewoners en de ambities van de corporatie.

De Bloemenwijk is het eerste project met de corporatie, met de intentie om een langdurige, duurzame samenwerking met elkaar op te bouwen. Daarom streven we ernaar om de aanpak van dit project verder te ontwikkelen om in de toekomst toe te passen op vervolgprojecten, en is een vast team van ketenpartners samengesteld om zowel dit project als toekomstige projecten voor Land van Altena uit te voeren.

Bloemenwijk klaar voor de toekomst

Er worden verschillende energetische verbeteringen uitgevoerd om alle woningen weer klaar te maken voor de toekomst: concreet levert dit voor bewoners lagere energiekosten en meer wooncomfort op. Zo worden de bestaande houten kozijnen vervangen door nieuwe kunststofkozijnen inclusief HR++ glas en worden de buitenmuren (na)geïsoleerd. Ook de daken (inclusief dakgoten, regenpijpen en dakdoorvoeren) - worden vernieuwd. We brengen stalen dakplaten aan met een Rc-waarde van 8, waarbij bewust voor deze streefwaarde is gekozen. Verder wordt elke woning voorzien van nieuwe zonnepanelen en wordt de ventilatie verbeterd.

Ook de buitengevels worden onder handen genomen. Het voegwerk wordt vervangen, met eventueel benodigde reparaties aan het metselwerk, en de gevels worden gereinigd en waterdicht gemaakt.

Land van Altena heeft bewust gekozen om no regret maatregelen toe te passen. Een voorbeeld is een grote dakoverstek, waardoor er later eventueel gevelisolatie kan worden toegepast. Zo worden de woningen nu verduurzaamd en zijn ze voorbereid op een volledig gasloze toekomst.

Bij vier woningen wordt tenslotte een ventilatie spaarpomp geplaatst; hiermee wil Land van Altena het inzetten van alternatieve warmtebronnen verder onderzoeken voor toekomstige projecten.

De werkzaamheden zijn in oktober 2023 gestart en naar verwachting zijn alle woningen in maart 2024 geheel opgeleverd.