VB-Groep

Hoogste punt appartementen complexen Guido en Albrecht

13 november 2021

Op 12 november 2021 hees wethouder Roy Geers op het dak van de Albrecht samen met één van de nieuwe bewoners van de Guido de vlag in de nok ter gelegenheid van het hoogste punt. Guido en Albrecht zijn twee nieuwe appartementengebouwen die woningcorporatie BrabantWonen laat bouwen aan de Guido Gezellelaan en de Rodenbachstraat in de Gestelse buurt.

De komende jaren vernieuwt BrabantWonen de zes de flats in deze buurt. Aannemer Huybregts Relou bouwt de eerste twee appartementengebouwen. Deze hebben inmiddels een eigen naam gekregen: Guido en Albrecht. Dit zijn de voornamen van de dichters waarnaar de straatnamen zijn vernoemd. Met de vernieuwing van de flats zetten BrabantWonen en gemeente 's-Hertogenbosch met welzijnsorganisatie Farent en Politie in op een duurzame ontwikkeling van de Gestelse buurt.

Betaalbaar wonen

Zowel Guido als Albrecht zijn nagenoeg identiek. Elk gebouw heeft 31 betaalbare huurappartementen met twee- of driekamers verdeeld over vier lagen. Alle woningen in de Guido zijn inmiddels verhuurd. De verhuur van Albrecht start 6 december via WoonService Regionaal. Naar verwachting wordt Guido in juli 2022 opgeleverd. De appartementen aan de Rodenbachstraat zijn in mei 2022 klaar.

Duurzaamste gebouw van 's-Hertogenbosch
De ambitie is om in dat dit de twee duurzaamste gebouwen van 's-Hertogenbosch worden. Beide appartementengebouwen zijn bijna energie neutraal (BENG). Bij de bouw worden slechts drie hoofdmaterialen gebruikt. De woningen hebben geen gasaansluiting en dat betekent dat alles elektrisch gaat. Een gemeenschappelijke warmtepomp zorgt voor de verwarming. Daarnaast zijn de woningen zeer goed geïsoleerd en hebben allen een zogenaamde wintertuin. Die zorgt ervoor dat het in de woning zomers koeler is en in de winter de kou buiten blijft. Op het groene dak komen op een pergola zonnepanelen te liggen, die de benodigde energie opwekken.

Ontmoeten in het groen op grote hoogte
Het bijzondere aan Guido is dat op het dak een daktuin komt. Zo ontstaat hier een groen dak ten behoeve van de biodiversiteit en extra isolatie. Maar vooral een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Momenteel is BrabantWonen samen met een aantal nieuwe bewoners bezig met het ontwerp hiervan. De openbare ruimte rondom de gebouwen wordt door de gemeente 's-Hertogenbosch vernieuwd. Duurzaam en met ruimte voor ontmoeting. De Gestelse buurt wordt zo groener, duurzamer en een fijne buurt om te wonen.

Duurzame inzet van bewoners
Ook is er aandacht voor duurzame inzet van buurtbewoners. Door de samenwerking met Weener XL werkt er momenteel een buurtbewoner, die zonder werk zat, mee aan de bouw. Zo biedt BrabantWonen en Huybregts Relou de mogelijkheid om werkervaring op te doen, zodat de volgende stap om te solliciteren makkelijker wordt.

'De Gestelse buurt werkt!'
De vernieuwing van de zes flats van BrabantWonen is onderdeel van de buurtvisie 'De Gestelse buurt werkt!' Samen met bewoners werken gemeente 's-Hertogenbosch, politie, BrabantWonen en welzijnsorganisatie Farent aan een mooie, veilige Gestelse buurt waar bewoners prettig samenwonen.