VB-Groep

Huren met extreem lage energiekosten in duurzaamste flats Den Bosch

29 september 2022

In de Gestelse Buurt in Den Bosch hebben wij in opdracht van woningcorporatie BrabantWonen recent de twee duurzaamste flats in deze stad gebouwd. Een groot deel van het jaar verwarmt de zon de woningen, een collectieve warmtepomp vult in de koude maanden aan. Dit project is een succesvol voorbeeld van betaalbare duurzaamheid voor bewoner én verhuurder: voor verwarmen en koelen betalen de bewoners maandelijks niet meer dan 35 euro. De huurwoningen hebben de uitstraling van een luxe appartementengebouw.

Gevels met grote glasvlakken laten zonlicht het hele jaar maximaal binnen. Iedere woning heeft een ongeïsoleerde serre die de warmtevraag vermindert. Ze hebben daardoor maar heel weinig verwarming nodig, gemiddeld 800-1500 watt per woning. Doordat prefab luchtdicht is gebouwd, kan snel worden verwarmd en gekoeld. Het hele gebouw wordt met een warmtepomp van 40kW verwarmd (een gemiddeld huishouden heeft 20kW nodig). Op het dak een dakterras met tuin, overkapt door 308 PV-panelen.

Voor warm water heeft ieder appartement een zoutbatterij, het zout wordt opgewarmd door de zonnepanelen en houdt zijn warmte 3 dagen vast. Voor de ventilatie zorgen individuele balansventilatieboxen in iedere berging. De klimaatadaptieve flats aan de Guido Gezellelaan en de Rodenbachstraat zijn industrieel, flexibel en demontabel prefab gebouwd. Alle materialen zijn te hergebruiken en zo gekozen dat de gebouwen 3x lichter zijn dan vergelijkbare systemen.

Betaalbaar perspectief voor de energietransitie

Bahman Laké, projectleider BrabantWonen: “We zijn in 2020 gestart met het ontwerp van deze twee gebouwen met beide 31 appartementen, waarvan de helft sociale huurwoningen. Ons doel was toekomstbestendigheid zonder gas, met zoveel mogelijk natuurlijk opgewekte energie. Niet wetend dat wij geconfronteerd zouden worden met de huidige energieproblematiek. Het resultaat van die inspanning en de gedane investering is dat de energiekosten voor de verwarming en warmwater ver onder het ingestelde prijsplafond ligt. Dat voordeel gaat geheel naar de bewoner.”

Bewoners betalen een maandelijks voorschot van 20 euro voor warm tapwater en voor verwarming en koeling 15 euro, of 12,50 euro in een kleinere woning. Dit is altijd 10 keer minder dan in een gemiddeld nieuw appartementengebouw.

Sociale huur met allure

De integrale aanpak van onder andere comfort, energie, daglicht én het sturen op de bouwkosten biedt een geweldig perspectief voor de energietransitie en het verduurzamen van de huidige woningvoorraad. Met de stijgende kosten voor het huidige levensonderhoud biedt dat ook aangename ruimte voor andere bestedingen.

Dit project is het bewijs dat sociale huurwoningen gebouwd kunnen worden met allure, hoog comfort en laag energieverbruik.

Nieuwbouw Gestelse buurt 's-Hertogenbosch

Dit project laat met succes zien dat betaalbare duurzaamheid voor bewoner én verhuurder mogelijk is.

Bekijk project