VB-Groep

Duurzaam en snel bouwen met CLT

3 april 2023

De nieuwbouw van zorgcentrum de Pontenage in Gemert vordert razendsnel. En dat is niet het enige voordeel van de houtbouw die we hier toepassen. Hout is makkelijk te verwerken en te hergebruiken, slaat CO2 op, is stikstofneutraal en oneindig voorhanden. Ongekend duurzaam dus.

Alle binnenwanden en verdiepingsvloeren van de Pontenage zijn uitgevoerd in CLT-elementen (Cross Laminated Timber) van Derix. Dankzij de intensieve samenwerking tussen de bouwpartners is een verregaande integratie van E-/W-installaties en bouwkundige voorzieningen gerealiseerd. Eenmaal op de bouwplaats wordt zichtbaar dat de gedegen voorbereiding zijn vruchten afwerpt en dat de nieuwbouw snel gerealiseerd wordt. Op 18 januari 2023 werden de eerste houten CLT-panelen de bouw op gehesen; 8 weken later is de gehele montage gereed.

Bouwpakket vanuit BIM

Vertrekpunt voor Derix was ons BIM-model. Van daaruit zijn de houtdetails uitgewerkt en de productietekeningen voor alle losse panelen gemaakt. In deze panelen worden alle schroefgaten, sparingen voor installaties en elektradozen al meegenomen. Dit vergt een andere aanpak van de installateurs. Waar in de traditionele bouw het leidingwerk pas tijdens de montage wordt aangebracht, moet nu alles al bekend zijn voordat de panelen in productie gaan.

Hijsen, schroeven, klaar

Aangezien de ruimte rondom de bouwplaats in Gemert beperkt was, werden de aangeleverde CLT-elementen direct vanaf de trailer met een kraan op de juiste plaats gehesen. De panelen werden meteen vastgeschroefd in de voorgeboorde gaten. Snel, makkelijk en onafhankelijk van het weer. De vloeren van de eerste en tweede verdieping zijn vanuit de fabriek voorzien van SIGA Wetguard® 200 SA, een zelfklevende folie die gebruikt wordt als bescherming tegen water en vocht.

De sfeer van hout

Het hout dient bij dit project niet alleen als constructie. Behalve in de badkamers, blijven alle houten wanden aan de binnenkant van het gebouw zichtbaar, wat zorgt voor een natuurlijke en warme sfeer. Maar naast de sfeer vraagt hout ook een andere benadering als het om geluidsoverdracht gaat. Natuurrubber pads onder de wanden zorgen voor akoestische ontkoppeling tussen de verdiepingen en moeten geluidsoverdracht voorkomen. Volantis keek in het voortraject mee naar de juiste akoestische maatregelen en zal straks ook meten om ervaring op te doen en dit te borgen voor toekomstige projecten.

Extreem duurzaam

Voor de panelen wordt enkel PEFC-hout toegepast. Dit is hout dat op een verantwoorde manier wordt gekapt en via nieuwe aanplant wordt gecompenseerd. Bomen halen tijdens hun groei CO2 uit de lucht. Die CO2 blijft opgeslagen in het hout, zolang het gebouw in gebruik is en ook daarna, als het hout een tweede leven krijgt door hergebruik of recycling. Centrum Hout heeft een rekentool op haar website, waarmee wordt berekend hoeveel CO2 in het hout is opgeslagen. Dit levert voor de Pontenage de volgende resultaten op:

  • Houtvolume van de producten: 784 m3
  • De Europese bossen slaan deze hoeveelheid CO2 op in: 41 seconden
  • Vastgelegde CO2 in de houtproducten: 561.326 kg CO2

Bron: www.opslagco2inhout.nl

Ook de afbouw gaat snel

Nu het houten casco van het gebouw staat, kunnen we verder met de afwerking. Ook dat gaat verrassend snel, doordat er in vergelijking met traditionele bouw maar heel weinig vocht in de constructie zit. De buitengevels worden geïsoleerd en opgemetseld, maar binnen blijven de houten wanden grotendeels in het zicht. De muren van de badkamers worden bekleed met gips en betegeld. We verwachten in kwartaal 4 van dit jaar het gebouw op te leveren aan ORO.

Weetjes en feiten

  • De wanden en vloeren hebben verschillende diktes. De opbouw is telkens een combinatie van een oneven aantal lagen met diktes van 20, 30 of 40 mm, kruislings op elkaar verlijmd
  • Totale oppervlakte CLT (wanden en vloeren): 5.100 m2
  • Er blijft 6.100 m2 wand in het zicht (sommige wanden zijn tweezijdig zichtwerk)
  • Totale volume CLT: 560 m3. Met het optellen van het zaag- en sorteringsverlies komt de 784 m3 uit die is gebruikt in de rekentool
  • Er zijn in totaal 16.300 stuks houtschroeven gebruikt
  • Er zijn in totaal 3.200 stuks natuurrubber pads en 540 akoestisch ontkoppelde hoekjes van Delta L toegepast

Nieuwbouw woonzorg De Pontenage Gemert

Meer weten over de bouw van dit project?

Bekijk onze projectpagina