VB-Groep

Bouw TAC gestart: 249 woningen in het centrum van Eindhoven

11 oktober 2024

Op de plek van het Temporary Art Centre (TAC) in het centrum van Eindhoven, pal tegenover het PSV Stadion, is de bouw gestart van 249 100% betaalbare woningen van Woonbedrijf en Focus on Impact: TAC Living. Een resultaat van een publieke-private samenwerking tussen Focus on TAC, Woonbedrijf, gemeente Eindhoven, ASML en het ministerie van BZK. De bouw is in handen van Huybregts Relou. Afgelopen vrijdag werd door de betrokken partijen op de bouwplaats het startsein gegeven. Naar verwachting zijn de appartementen medio 2026 klaar.

Een deel van het TAC blijft behouden als creatieve en culturele broedplaats. Dat is en blijft eigendom van TAC. Hier komen onder andere 80 ateliers, studio’s en een horecagelegenheid op ca. 4.800m2. In de plint van TAC Living komt onder andere een expositieruimte voor TAC. Deze is straks verbonden met het deel van TAC dat nu gerenoveerd wordt.

Start bouw gevierd

Vrijdag 11 oktober 2024 is de officiële start van de bouw gevierd. Roy Beijnsberger, (Algemeen directeur-bestuurder van Woonbedrijf), wethouder Stijn Steenbakkers, Joep Smeets (Algemeen directeur TAC Vastgoed BV), Freek Boeijen (CEO Focus on Impact), Sander van Doorn (Directeur van Huybregts Relou) en Frieda Rikkers (Programmamanager maatschappelijke betrokkenheid van ASML) gaven samen symbolisch het startsein door eerste stenen te metselen en het bouwbord te onthullen. Op het bouwbord is een mooie impressie van het gebouw te zien.

v.l.n.r. Sander van Doorn (Huybregts Relou), Roy Beijnsberger (Woonbedrijf), Joep Smeets (TAC Vastgoed BV), Frieda Rikkers (ASML), Freek Boeijen (Focus on Impact) en Stijn Steenbakkers (gemeente Eindhoven)

Sander van Doorn: "Vandaag markeert een bijzonder moment: de start van de bouw van een project waar we de afgelopen drie jaar intensief aan hebben gewerkt. Dit is niet alleen een mijlpaal voor ons als bouwbedrijf, maar ook voor iedereen die betrokken is. Het is het gevolg van de succesvolle samenwerking tussen alle partijen. Resultaat komt samen, noemen wij dat. Daar zijn we trots op en we kijken dan ook uit naar de succesvolle uitvoering van het project."

Dit is niet alleen een mijlpaal voor ons als bouwbedrijf, maar voor alle betrokkenen. Het gevolg van de succesvolle samenwerking tussen alle partijen.
Sander van Doorn, Directeur

100% betaalbaar

Het is belangrijk dat er ook betaalbare woningen komen in het centrum. TAC Living bestaat uit 249 appartementen en studio’s in verschillende prijsklassen, voor diverse doelgroepen, met als uitgangspunt betaalbaarheid voor deze doelgroepen. Er komen 108 studio's voor jongeren met zit-/slaapkamer, open keuken en een aparte badkamer, 104 appartementen met 1 slaapkamer, en 37 appartementen met 2 slaapkamers (middenhuur).

Samenwerking om het haalbaar te maken

De stijgende bouwkosten en de huidige marktomstandigheden binnen de sector hebben impact op de haalbaarheid en voortgang van bouwontwikkelingen. Zo ook op het nieuwbouwproject TAC Living. Een gezamenlijk maatregelenpakket van ASML, Focus on TAC, het ministerie van BZK, Woonbedrijf, Brainport Eindhoven en gemeente Eindhoven heeft de weg vrijgemaakt voor de start bouw van TAC Living en de noodzakelijke renovatie van de culturele broedplaats TAC. Door samen te werken aan oplossingen, kan het project nu gebouwd worden én worden zelfs extra ambities op het gebied van betaalbaar wonen gerealiseerdTAC Living is de eerste ontwikkeling, voortvloeiend uit het betaalbaar wonen-programma van ASML, die nu start met de bouw. 

Nieuwbouw TAC Living Eindhoven

Voor Woonbedrijf realiseert Huybregts Relou een woontoren met 249 betaalbare appartementen. Dit gebeurt op het terrein van het Temporary Art Centre (TAC).

Bekijk de projectpagina